5 leggyakoribb ok, ami a futók sérüléséhez vezet

5 leggyakoribb ok, ami a futók sérüléséhez vezet
+ 5 bónusztipp, hogy kerüld el

 

  1. A leggyakoribb ok, ami a futóknál sérüléshez vezet, a nem fokozatosan emelt terhelés. Ez vonatkozik a futás mennyiségére és gyorsaságára.

+tipp: egyik hétről a másikra ne emeld a futás intenzitását és mennyiségét több mint 7%-al! Szöveteidnek időre van szüksége a megnövekedett terheléshez való alkalmazkodáshoz.

  1. Rosszul megtervezett terhelési ciklus. A regenerációnak hatalmas szerepe van a sérülések elkerülésében.

+ tipp: kérjünk szakértői segítséget egy-egy terhelési ciklus megtervezésére, versenyre való felkészüléshez.

  1. Genetika, a saját kötőszöveti állományunk. Ez egy adottság, amivel születünk, nem tudunk rajta változtatni, de

+ tipp: minden szövet képes a terheléshez fokozatosan idomulni. Ismerjük meg a saját testünk alkalmazkodási képességének ritmusát, és tartsuk tiszteletben azt! Ha gyenge az achilleszünk, és állandóan begyullad, lassan, fokozatosan erősítsük hozzá a kívánt terheléshez.

+1 tipp: kerüljük a jo-jo terhelést, vagyis megterheljük magunkat, megsérülünk, majd leállunk az edzéssel. Így nem lehet fejlődni! Sérülés esetén is kerüljük a teljes leállást, mozogjunk annyit és olyan formában, amit fájdalom mentesen tudunk. Pl. biciklizzünk, végezzünk Aqua-joggingot, Nordic Walkingot addig, amíg visszatérhetünk a futáshoz.

+ 2 tipp: egészítsd ki a futóedzéseidet különböző keresztedzésekkel(erősítés, mobilizáció, koordinációs gyakorlatok), amelyek felkészítik a testedet egy magasabb szintű terhelésre!

  1. Helytelen technikával végzett futás. A leggyakoribb hibák:
  • túlságosan előre nyújtott láb talajfogásnál- nagyon megterheli a térdet és az alsó végtag csontozatát
  • futás közben bebillenő térd, befele csavarodó csípő- nagyon megterheli a térdet és a csípő környékét
  • szűk lépés szélesség, futás közben a lábak keresztezik a test középvonalát- nagyon megterheli a térdet és az IT-t.
  • ide tartozik még a helytelen cipőhasználat, ami nem megfelelően támasztja a lábat

+ tipp: növeljük a percenkénti lépésszámot 10%-al (pl.170ről 184re), és törekedjünk arra, hogy talajfogásnál az alsó lábszár közel függőleges legyen, erősítsük a medence körüli izmokat, és tartsunk megfelelő távolságot a térdek és lábfejek között!

  1. Pszichés állapot/ kialvatlanság. A pszichés állapot nagyon nagy mértékben befolyásolja a fizikális teljesítőképességünket és szervezetünk toleranciáját.

+ tipp: bár jó kiengedni a gőzt szerelmi csalódás vagy munkahelyi konfliktus után, de ne ebben az állapotban próbálj rekord Sziget-kört futni!

 

Sinkó Judit

Moove sportfizio szakmai vezető

www.moovefizio.hu

 

Menü