Ízületi porckopás – a sportolók mumusa II.rész

Milyen lehetőségek vannak a már kialakult kopás lassítására, illetve az elkopott felületek újraépítésére?

Nagyon fontos, hogy ha kialakult a porckopás, akkor a különböző porcépítő, regeneráló módszerek mellett az ízület környezetét is optimalizáljuk:

 • ízületi kopás esetén gyógytornával, fascia lazítással, hengerléssel, masszázzsal sok esetben jelentős fájdalomcsökkenés érhető el a porcelváltozások ellenére. Az ízületi kopások során az ízfelszínek súrlódásán kívül a fájdalmat sokszor az ízületet körülvevő izmok és az ízületi tok feszülése okozza, de szintén súlyosbítja a helyzetet, ha ezek a képletek túl lazák, és az ízületben rendellenes túlmozgás van jelen
 • ideális testsúly megtartása (kiegyensúlyozott étrenddel és rendszeres testmozgással)
 • megfelelő mozgás – megfelelő bemelegítés után, hogy biztosítsuk a porc táplálását
 • túlterhelés megelőzése, megfelelő regeneráció(terhelés lassú, fokozatos növelése)
 • ízületi tengelyhibák korrekciója
 • sérülések megfelelő és pontos kezelése: szalagszakadás okozta instabilitás orvoslása, porcgyűrű szakadás, esetleges szabadtestek eltávolítása az ízületből, amelyek már rövid távon is rombolják az üvegporcot. Nagyon fontos kiemelni, hogy egy gyulladt, duzzadt ízületet szigorúan tilos terhelni!!!
 • egyéb betegségek pl. cukorbetegség, gyulladásos gócok kezelése
 • az ízületet körülvevő izmok egyensúlyának a kialakítása: a túlságosan feszülő izmok lazítása(hengerlés, nyújtás), a gyenge izmok erősítése
 • sportolás, testedzés során a helyes biomechanika betanítása(pl. guggolásnál ne dőljön be a boka vagy a térd…)

Kezdődő porckopás esetén vagy megelőző jelleggel(1.es fázis lsd. Porckopás 1. cikkben) táplálék kiegészítő szedése ajánlott, 2-es, 3-as fázisban az injekció kúrák közvetlenül ízületbe adva nagyobb hatékonyságot biztosítanak, 3-4 fázisban, amikor a panaszok állandósulnak, vagy körülírt porckárosodás, porcsérülés jön létre, legtöbbször műtéti beavatkozásra lesz szükség.

Táplálékkiegészítők, gyógyszerek

 1. Porcregeneráló táplálékkiegészítő készítmények, gyógyszerek- ezek két legáltalánosabb hatóanyaga a glükózamin és a kondroitin-szulfát. Két fajtája létezik: természetes és a mesterségesen előállított.

Ajánlott: megelőző jelleggel, enyhe porckopásnál. Szedésük 1-2 hónapos kúra formájában ajánlott, melyet évente 2-4 alkalommal lehet ismételni. Számos ilyen termék van forgalmazásban, érdemes a magas hatóanyag tartalmú készítményeket beszerezni.

 1. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító gyógyszerek:

Ajánlott: bármilyen fokú kopásnál a tünetek átmeneti enyhítésére. Fontos tudni, hogy csak tüneti kezelésről beszélünk, a kopott ízület állapotában nem áll be tartós javulás, sőt panaszok hiányában a túlterhelés veszélye is fennáll. Vegyük figyelembe a gyógyszerek mellékhatásait, és tartózkodjunk a hosszútávú használattól!

Injekciók

 1. Hialuronsavas injekció– az emberi szervezetben is megtalálható, természetes nagy molekulájú szénhidrátot hialuronsavat tartalmaz

Ajánlott: enyhe vagy közepes porckopásnál, és megelőzés jelleggel fokozott terhelésnek kitett sportolóknál.

Ez az injekció jelentősen javítja az ízület kenését, un. lökésgátló hatással bír, ami védi az ízületi porcfelszíneket, így a gyulladást és fájdalmat is csökkenti. Olyan, mintha tavasszal megolajoznánk a biciklinket. Hatása akár 6-8 hónapig is kitart, és nyugodtan megismételhető.

 1. Guna-orvosi kollagén injekció, a szervezetünkben is megtalálható természetes kollagént tartalmaz

Ajánlott: enyhe vagy közepes porckopásnál, sportolóknál(nem doppinglistás!)

A GUNA készítmény a saját kollagén szintézist stimulálja, és ezáltal segíti a miofaszciális rendszer regenerációját, így elérhető a szövetek tartószerkezetének megerősítése. Kúra szerűen alkalmazva elősegíti a problémás ízületi, porcos terület újjáépülését, így magát a fájdalom kiváltó okát szünteti meg. 3-5 x ismétlést igényel, és hosszú hónapokra fájdalommentességet biztosít. Nagyon jók a tapasztalatok ezzel a technikával, költséghatékony, és ami még mellette szól, hogy természetes összetevőkből áll.

 1. PRP– saját vérből nyert vérplazma visszafecskendezése az ízületbe

Ajánlott: közepes és előrehaladott kopásnál.

Innovatív eljárás a vérlemezkében gazdag plazma ízületbe fecskendezése, amely a benne lévő növekedési faktorok és egyéb bioaktív anyagok segítségével fokozza a porcsejtek aktivitását, vagyis ösztönzi a szervezet saját porcanyag termelését.

Sokaknak a vérdopping jut róla eszébe, de a kettőnek semmi köze egymáshoz. A vénás vér levétele után egy speciális centrifuga segítségével a vérből kinyerik a vérplazmát, és ezt visszajuttatják az ízületbe. Természetes és biztonságos eljárás. Már 1 injekció is hozhat jelentős javulást, de a kopás mértéke akár 2-3 injekciót is indokolttá tehet. A pozitív tapasztalatok mellett talán a beavatkozás  magas árát említhetjük negatívumként.

Azt tudni kell, hogy a kezeléshez szükségesek az élő porcsejtek, vagyis az injekció akkor tudja kifejteni hatását, ha még fellelhető valamennyi élő porcsejt az ízületben!

 1. A kortikoszteroid injekció– szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító injekció

Ajánlott: erősen előrehaladott porckopás esetén, különösen, ha jelentős fájdalommal társul a kopás. Alkalmazható a protézis beültetés időpontjának elodázása céljából.

Az injekciónak azonnali, erőteljes fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása van. Nem feledkezhetünk el azonban, a szteroidok szövetkárósító hatásáról sem(tehát, akár tovább ronthat a porcállomány minőségén), ezért ezt az eljárást, csak ritkán és különösen körültekintően lehet alkalmazni!

Műtéti eljárások:

 1. Mikrofraktúra– a porc alatti csontréteg átfúrása/átlyukasztása

Ajánlott: kisebb, 2 cm2-nél kisebb kiterjedésű porckárosodások kezelésében

A módszer lényege, hogy a porchiány területén megfúrják a csontot, amely bevérzik utat biztosítva a csontvelő őssejtek számára.  Így először a porchiány helyét vérrög, majd szervülő heg és végül rostos porc tölti ki. Azt tudni kell azonban, hogy a keletkezett rostos porc nem rendelkezik az eredeti tükörporc tulajdonságaival: kevésbé ellenálló. A műtét 6 hét mankózást indikál, majd gyógytornász vezette rehabilitációt.

 1. Mozaikplasztika– Hangody professzor által kifejlesztett porcpótló technika

Ajánlott: kis területű (1-2,5 cm2), jól körülírt porchiány pótlására

A kezelés lényege, hogy a térdízület porcborításából azon részeket, amelyek nem teherviselő felszínek, kis henger formában csontos alappal kiemelik és beültetik a porchiány helyére. A beültetett hengerek fél-egy év alatt beépülnek a befogadó csontba. A módszer nagy előnye, hogy az ízületi felszín a kívánt formára alakítható, és szövettanilag teljesen megegyezik az eredeti porc minőségével.

A módszer hátránya, hogy mivel a hengereket a saját ízületből távolítjuk el, ritkán panaszos maradhat a donor terület, illetve a rendelkezésre álló hengerek száma véges, tehát nagyobb területek pótlására nem alkalmazható.
A műtétet követően 6 hétig szigorúan kötelező a mankó használata, és a teljes rehabilitáció 6 hónapot vesz igénybe gyógytornász vezetésével.

 1. Porcsejt beültetés

Ajánlott: akár nagykiterjedésű porckárosodás esetén is (2-10 cm2)

A módszer lényege, hogy arthroszkópos beavatkozás segítségével egy rizsszemnyi porcszövetet kiemelnek az ízületből, ezt laboratóriumi körülmények között tenyésztik, majd 4-8 hét múlva visszahelyezik a károsult területre, ahol a stimulált porcsejtek egy kialakított lebeny alatt visszatermelik a porcállományt.

A beavatkozás hátránya a két lépésből álló műtéti technika és a magas tenyésztési költség.

Egyéb műtéti technikák( forrás www.emineo.hu) 

 • Csípőlapátból nyert őssejt kezelés:a csípőlapátból injekciós tűvel őssejt szuszpenziót nyernek, amelyet a sérült területre fecskendezve másodlagos porcképződést érnek el.
  Miért előnyös ez a betegnek? Saját anyagból alakítják ki az őssejtekben gazdag szűrletet. Az eljárás akár többször megismételhető.
 • Chondrofiller kezelés:Magyarországon egyedülálló módszer, patkányfarokból biotechnológiai módszerrel elkészített, kocsonyaszerűre megkötő, üvegporc alapanyagot fecskendeznek be a lecsupaszított ízületi felszínre. Ezalatt a művi felszín alatt MRI-vel igazolt saját üvegporcfelszín épül fel fél-egy év alatt. A technológia Németországban fejlesztett, ma az egyik legmodernebbnek mondható.
 • Szintetikus porc és csontfelszín váz beültetés:Nagyobb ízületi porcfelszín, illetve csontfelszín hiányok esetén, szintetikus szövetet ültetnek be, melyet őssejtekkel van átitatva. Az adott területen jól terhelhető porcfelszín képződik.
  Miért előnyös ez a betegnek? Nagyobb, akár 8cm2 nagyságú, mély porcfekélyek is kezelhetők ezzel a technikával és evvel az idő előtti protézis beültetés halaszthatóvá válik.
 • Térdtáji tengelykorrekciós műtétek: álló helyzetben végzett teljes alsó végtagi röntgenfelvétellel igazol tengely deformitás esetén alkalmazzák. Kis feltárásból nyitó vagy záró ékkel korrekciót végeznek, melyet lemezzel rögzítenek. Hat hét mankózást követően a csontos átépülés bekövetkezik.
  Miért előnyös ez a betegnek?A láb deformitását megszüntetve (pl. X vagy O láb) az ízületek egyenletes terhelése visszaállítható megszüntetve ezzel egyes területek kiemelt terhelését és gyors elkopásának lehetőségét.

Összefoglalás: láthatjuk, hogy az orvostudomány fejlődésével egyre több lehetőségünk van az ízületi gyengeségek korrigálására. Természetesen mindig a legjobb módszer a megelőzés, de ha már bekövetkezett a baj, ne késlekedjünk, forduljunk kompetens szakemberhez, aki segít felállítani egy pontos diagnózist és a kezelési tervet.

 

Sinkó Judit

Moove sportfizio szakmai vezető

www.moovefizio.hu

 

Menü